Xiaomi dapat paten cermin mata AR

Menurut Tianyan Check, platform data perusahaan China,Permohonan paten kacamata AR yang difailkan oleh gergasi elektronik pengguna XiaomiSecara rasmi diluluskan pada hari Selasa.

Ringkasan paten mencadangkan bahawa cermin AR termasuk bingkai, bingkai, bekalan kuasa, komponen papan induk, komponen pandu gelombang, dan komponen litar. Khususnya, sumber kuasa pertama dipasang pada bingkai pertama, dan perhimpunan motherboard dipasang pada bingkai kedua.

Xiaomi masih belum mengeluarkan produk kacamata AR sendiri. Syarikat yang berpangkalan di Beijing itu mengeluarkan kacamata VR enam tahun yang lalu, tetapi produk tersebut tidak dikemas kini ketika ledakan VR semakin sejuk.

Cermin mata VR Xiaomi (sumber gambar: Xiaomi)

Data ramalan terbaru IDC menunjukkan bahawa,Jumlah pelaburan AR/VR globalIa hampir $14.67 bilion pada tahun 2021 dan dijangka meningkat kepada $74.73 bilion pada tahun 2026, dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 38.5%. Secara khusus, CAGR pasaran China dijangka mencapai 43.8% dalam lima tahun ke depan, menduduki tempat pertama di dunia.

Pasaran VR/AR sangat kompetitif. Mendapat keuntungan dari pertumbuhan penghantaran peralatan yang berterusan, pengeluar VR/AR arus perdana China Goertek memperoleh pendapatan operasi sebanyak 78.221 bilion yuan (AS $11.75 bilion) tahun lalu, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 35.47%. Ia menyumbang 80% daripada penghantaran VR kelas atas global. Untuk mengukuhkan kedudukan utamanya dalam pembuatan VR/AR, GoerTek mengusahakan kacamata AR.

Lihat juga:Bekas Pengarah Xiaomi VR Jason Ma Bergabung dengan Pico ByteDance

Sebagai tambahan kepada pengecoran lengkap seperti Goltec, persaingan rantaian bekalan juga telah dimulakan dalam segmen komponen utama seperti skrin paparan dan penyelesaian optik di hulu rantaian industri VR/AR. Di pasaran paparan, syarikat rantaian industri paparan seperti BOE, TCL Zhongxing Optoelectronics Technology Co., Ltd., dan Corning berusaha untuk mendapatkan pijakan yang kuat dari rantaian bekalan hulu perkakasan VR/AR.