Xiaomi Motors menandatangani kontrak dengan Beijing Yizhuang untuk membina kilang dalam dua fasa

Pada 27 November, Xiaomi menandatangani perjanjian kerjasama dengan Jawatankuasa Pengurusan Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing, danMengumumkan rancangan untuk membina kilang kereta Xiaomi di sana.

Pegawai daerah menyatakan bahawa projek kereta pintar Xiaomi merangkumi markas utama, markas penjualan dan markas R&D Xiaomi. Firma itu akan membina kilang dengan output tahunan 300,000 kenderaan dalam dua fasa. Secara khusus, kapasiti pengeluaran fasa pertama dan kedua masing-masing adalah 150,000 kenderaan, dan jumlah output tahunan fasa pertama dan kedua adalah 300,000 kenderaan. Dijangkakan bahawa kumpulan pertama kenderaan lengkap akan dihantar dan pengeluaran besar-besaran akan dicapai pada tahun 2024.

Pada 23 November, Xiaomi menyatakan dalam laporan kewangan Q3Projek kereta Xiaomi berjalan lancar, dengan lebih daripada 500 ahli pasukan. Sebelum ini, pada 19 Oktober, pada tahun 2021Xiaomi mengadakan mesyuarat pelabur tahunan kumpulan, Pengasas Lei Jun mengumumkan rancangan untuk menetap kilang pertama Xiaomi di Yizhuang, Beijing.

Sebab penting mengapa Xiaomi memilih Beijing Yizhuang adalah kerana ia juga merupakan markas kilang pintar Xiaomi, dan juga merupakan kawasan utama dan kedudukan utama industri berketepatan tinggi yang dipilih oleh Beijing untuk berkembang menjadi pusat inovasi teknologi antarabangsa.

Setelah hampir 30 tahun pembangunan dan pembinaan, Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing telah mewujudkan empat industri terkemuka: teknologi maklumat generasi baru, kenderaan mewah dan kenderaan pintar tenaga baru, bioteknologi dan kesihatan, robotik dan pembuatan pintar. Ia dicirikan oleh model pembangunan industri berteknologi tinggi berdasarkan industri baru muncul.

Lihat juga:Menurut berita, Xiaomi dan Huawei akan melabur dalam pembekal bateri NIO Veyron New Energy

Pada tiga suku pertama tahun ini, Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing melengkapkan KDNK serantau 193.48 bilion yuan (AS $30.3 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 38.8%, dan mencapai nilai output industri sebanyak 424.36 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 32%. Antaranya, empat industri terkemuka melengkapkan nilai output perindustrian sebanyak 403.74 bilion yuan, menyumbang lebih daripada 95% daripada jumlah nilai output perindustrian.