Xiaomi, OPPO, vivo memasuki lima teratas dalam penghantaran telefon pintar global Q2

Perbadanan Penyelidikan AntarabangsaFijiphilippines. kgmLaporan pasaran telefon pintar Q2 dikeluarkan pada 18 Julai. Laporan itu menunjukkan bahawa industri secara keseluruhan menunjukkan arah aliran menurun dari segi penghantaran, terutama Android.

Samsung masih menduduki tempat pertama dalam senarai dengan pangsa pasar 21%, tetapi ini disebabkan terutamanya oleh strategi jualan pertama siri produk siri Samsung yang lebih rendah, tetapi jumlah keseluruhan Samsung masih jatuh sebanyak 3%.

(Sumber gambar: OPPO)

Apple kembali ke tempat kedua dengan pangsa pasar global 17%, meningkat 3% dari tahun ke tahun. Jenama China Xiaomi, OPPO dan vivo juga merosot, tetapi menduduki tempat ketiga hingga kelima dengan pangsa pasar masing-masing 14%, 10% dan 9%.

Laporan Canalys juga menunjukkan bahawa permintaan pengguna untuk telefon pintar telah melemah disebabkan oleh faktor ekonomi, berkaitan wabak dan lain-lain, yang mempengaruhi pembuatan, logistik dan pembekal.

(Sumber gambar: Xiaomi)

Lihat juga:Penghantaran telefon bimbit China meningkat 28 juta unit pada bulan Jun

Pada masa yang sama, laporan terbaru yang dikeluarkan oleh Gartner menunjukkan bahawa permintaan pengguna untuk alat ganti telah melemah, kreativiti sisi penawaran telah memasuki kemacetan, dan kekurangan pasaran alat ganti telah digabungkan, yang telah membawa banyak cabaran ke pasar telefon bimbit dalam beberapa tahun terakhir. Laporannya menunjukkan bahawa pada tahun 2022, penghantaran telefon pintar global akan turun sebanyak 7.1% tahun ke tahun kepada 1.46 bilion unit dari 1.57 bilion unit pada tahun 2021, yang lebih rendah daripada ramalan pertumbuhan tahun ke tahun sebelumnya sebanyak 2.2% kepada 1.6 bilion unit.

Dalam konteks peningkatan penggunaan, keperluan pengguna telefon pintar berubah dari prestasi kos awal menjadi mengejar reka bentuk, fungsi dan imej jenama.