XPeng melancarkan sedan P5 “Game Changer” yang dilengkapi dengan lidar kelas kereta

Pembuat kereta elektrik China XPeng pada hari Rabu melancarkan model pengeluaran ketiga, sedan pintar XPeng P5, yang akan meningkatkan kedudukan permulaan di pasaran automotif terbesar di dunia.

XPeng mengatakan pada sidang media di Guangzhou bahawa fastback empat pintu P5 akan menjadi kenderaan elektrik pintar pertama yang dihasilkan secara besar-besaran di dunia yang dilengkapi dengan teknologi lidar kelas automotif, yang dikenali sebagai “model baru”. P5 adalah sedan kedua syarikat selepas P7.

P5 akan dikuasakan oleh XPilot 3.5, sistem pemanduan autonomi yang dikembangkan sendiri oleh XPeng, yang akan memperluas fungsi pemanduan berpandu navigasi (NGP) ke jalan bandar. Sebelum ini, NGP Xpeng direka untuk lebuh raya, dan ia ditandakan dengan Navigate Tesla dalam pemanduan autonomi.

Secara keseluruhan, seni bina XPILOT 3.5 baru merangkumi 32 sensor penderiaan-termasuk dua unit lidar, 12 sensor ultrasonik, lima radar gelombang milimeter dan 13 kamera resolusi tinggi, serta unit kedudukan ketepatan tinggi yang akan membolehkan kenderaan menangani keadaan jalan yang mencabar dan kompleks.

XPeng mengatakan unit lidar prisma ganda P5 dapat membantu kenderaan membezakan antara pejalan kaki, basikal, skuter, halangan dan kerja jalan pada siang hari, malam dan terowong. Sensor Lidar, iaitu pengesanan cahaya dan teknologi penjejakan, menggunakan laser untuk membantu kereta memandu sendiri mendapatkan pandangan tiga dimensi jalan raya, yang merupakan teknologi utama dalam kereta memandu sendiri.

XPeng mengatakan bahawa apabila NGP diaktifkan di jalan bandar, P5 akan dapat menangani situasi seperti pemotongan tiba-tiba, mengikuti automatik dan pengoptimuman had laju di jalan yang sibuk.

Berikutan ekspedisi memandu sendiri dua minggu lalu, XPeng menyimpulkan bahawa dengan keupayaan NGPnya, kekerapan purata campur tangan pemandu manusia serendah 0.71 kali setiap 100 kilometer. Ini bermakna kereta akan memandu purata 140 kilometer dalam mod autonomi sebelum pemandu terpaksa campur tangan.

Pada sidang media itu, syarikat itu juga mengumumkan peningkatan ke sistem operasi kereta pintar proprietari, Xmart OS, dalam P5. Platform terbaru Xmart OS 3.0 ini menyokong ‘Full-Scene Full-Voice Interaction’ dalam kokpit pintarnya yang turut dilengkapi khas dengan skrin sesentuh 15.6 inci di konsol tengah.

Kokpit pintar mempunyai skrin sentuh 15.6 inci pada konsol tengah. (Sumber: XPeng)

Dia Xiaopeng, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif XPeng, mengatakan: “P5 membawa tahap kerumitan dan kemajuan teknologi baru untuk kenderaan elektrik pintar.”

“Matlamat setiap model XPeng baru adalah untuk mencapai tahap teknologi baru, dan P5 adalah model kami yang paling maju dan bercita-cita tinggi setakat ini. Teknologi bebas kami, bahasa reka bentuk yang unik dan konsep pengalaman pengguna semuanya mencerminkan momentum Xpeng untuk berkembang dari China untuk merealisasikan visi globalnya untuk memimpin pasaran kenderaan elektrik pintar global. “

P5 akan dipamerkan di Shanghai Auto Show, di mana perincian konfigurasi, prestasi dan harga model akan dinyatakan satu persatu. Wu Xinzhou, naib presiden XPeng Autopilot, berkata,Memberitahu CNBCP5 akan berharga lebih rendah daripada P7 dan akan dilancarkan kepada pelanggan China pada suku ketiga atau keempat.

Pada masa ini, XPeng yang berpangkalan di Guangzhou menghasilkan SUV kompak pintar G3 dan kereta pintar sukan P7. P7, yang dilihat sebagai pesaing langsung kepada Tesla Model 3, bermula pada 229,900 yuan ($35,130), dilengkapi dengan pek bateri 60.2, 70.8 dan 80.9kWh dan mempunyai jarak pelayaran antara 480-706 kilometer.

Barisan pemasangan pertama XPeng adalah di Zhaoqing, Guangdong, dengan kapasiti 150,000 unit. Syarikat itu sedang membina kilang-kilang milik penuh kedua dan ketiga di Guangzhou dan Wuhan, dan akan mempunyai barisan tujuh hingga lapan model menjelang 2024.

Baru diumumkan minggu lalu bahawa pangkalan pengeluaran 733,000 meter persegi di Wuhan akan dibina dengan kerjasama kerajaan tempatan dan akan mempunyai kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 100,000 kenderaan elektrik.

Lihat juga:XPeng menetapkan penanda aras baru dalam cabaran pemanduan autonomi terpanjang di China

Walaupun penjualan kenderaan di seluruh industri melambat secara bermusim dan keadaan terus memburuk kerana kekurangan cip global, XPeng yang disokong oleh Alibaba dan Xiaomi menyampaikan lebih daripada 13,000 kenderaan elektrik pada suku pertama 2021, meningkat 487% dari tahun ke tahun. Jumlah penghantaran syarikat pada bulan Mac mencapai 5,102 unit, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 384% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 130%.

Sebagai perbandingan, pesaing Nio menghantar 20.060 kenderaan dalam tiga bulan yang berakhir pada Mac 2021, meningkat 423% dari tahun ke tahun. Pada bulan Mac sahaja, Nio menyampaikan 7,257 kenderaan, menetapkan rekod bulanan baru dengan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 373%. Data terbaru dari China Passenger Vehicle Association (CPCA) menunjukkan bahawa pada Februari 2021, Tesla menjual 18.318 Model 3 dan Model Y yang dihasilkan di Shanghai, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 470%.