XPeng menetapkan penanda aras baru dalam cabaran pemanduan autonomi terpanjang di China

Kelebihan teknologi yang kuat dari permulaan kenderaan elektrik China XPeng Motors meningkatkan kedudukan syarikat dalam bidang kenderaan elektrik (EV) yang sangat kompetitif. Syarikat sedang mempercepatkan usaha untuk membentuk mobiliti masa depan.

Sedan pintar sukan P7 dan SUV kompak pintar G3 sangat popular di kalangan pengguna kelas menengah yang bijak di China. Membuktikan syarikatLebih 13,000 kenderaan elektrikPada suku pertama 2021, ia meningkat 487% tahun ke tahun. Penghantaran XPeng pada bulan Mac mencapai 5,102 unit, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 384% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 130%.

Minggu lepas, syarikat itu menamatkan tempoh lapan hariCabaran memandu sendiriLebih daripada 3,600 kilometer di 6 wilayah di China.

Perjalanan jalan raya ini dikatakan sebagai cabaran memandu autonomi lebuh raya terpanjang di China menggunakan kereta pengeluaran, mendorong juruterbang berpandu navigasi (NGP) ke ujian muktamad.

Cabaran pemanduan autonomi Xpeng merangkumi 6 wilayah di China dan menempuh jarak lebih dari 3,600 kilometer. (Sumber: XPeng)

NGP Xpeng, yang membolehkan pemanduan lebuh raya tanpa bantuan dari titik A ke titik B berdasarkan laluan navigasi yang ditetapkan oleh pemandu, adalah pencabar langsung kepada Tesla’s Navigate on Autopilot (NoA).

Fungsi NGP diaktifkan pada sistem Bantuan Pemandu Lanjutan XPILOT 3.0 P7, yang merangkumi 14 kamera, lima radar gelombang milimeter, 12 sensor ultrasonik, kedudukan dan pemetaan definisi tinggi, serta pemproses NVIDIA Xavier dan sistem brek Bosch iBooster.

Konvoi XPeng P7 berlepas dari Guangzhou pada 19 Mac dan tiba di Beijing pada 26 Mac, bergerak sejauh 2,930 kilometer di pelbagai lebuh raya di bawah kawalan NGP. Pemilihan laluan ini secara khusus meliputi beberapa keadaan jalan raya yang paling kompleks dan senario memandu di China untuk menguji sepenuhnya tindak balas dan keberkesanan NGP.

Dengan salah satu pemacu ujian P7, Pandaily berangkat dari Jinan, ibu kota Provinsi Shandong, ke Cangzhou, Hebei.

Semasa perjalanan 217 kilometer, kenderaan memasuki dan meninggalkan jalan raya dengan lancar. Ia juga boleh menukar lorong secara automatik dan selamat, serta mengatasi kenderaan lain.

Pembuat kereta menyimpulkan bahawa dengan keupayaan NGP Xpeng, kekerapan purata campur tangan pemandu manusia serendah 0.71 kali setiap 100 kilometer. Ini bermakna kereta akan memandu purata 140 kilometer dalam mod autonomi sebelum pemandu terpaksa campur tangan. Rekod ini menetapkan penanda aras baru untuk memandu autonomi jarak jauh kereta penumpang yang dihasilkan secara besar-besaran.

Ekspedisi ini juga mencapai kadar kejayaan 94.4% dalam menukar lorong dan memotong dan kadar kejayaan 92% di jalan raya lebuh raya. Kadar kejayaan terowong purata mencapai 94.95%.

NGP kini diaktifkan pada XPILOT 3.0 Advanced Driver Assistance System untuk P7. (Sumber: XPeng)

Syarikat itu mengumumkan bahawa sejak pelancaran beta awam NGP pada akhir Januari, perbatuan pengguna kumulatif telah melebihi 1.7 juta kilometer.

“Pemeriksaan ini sepenuhnya mencabar ketahanan dan kebolehpercayaan fungsi NGP. Hasilnya menunjukkan bahawa ia bukan hanya fungsi pemanduan autonomi terkuat untuk kereta yang dihasilkan secara besar-besaran di pasaran, tetapi juga fungsi pemanduan autonomi yang paling mudah digunakan,” Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif XPeng Dia Xiaopeng berkata pada sidang media yang diadakan di Beijing selepas pemeriksaan.

Lihat juga:Xpeng melancarkan cabaran pemanduan autonomi terpanjang di China

Encik Ho menambah: “Kami berusaha untuk menjadi pembekal perkakasan dan perisian memandu autonomi di dunia, dan keupayaan strategik dan R & D kami telah membolehkan kami mencapai matlamat ini dengan baik.”

XPeng sedang membina kilang milik penuh kedua di Guangzhou dan akan mempunyai barisan tujuh hingga lapan model menjelang 2024. Pembuat kereta elektrik China juga mengumumkan versi NGP terkini, yang dirancang untuk dilancarkan melalui kemas kini udara pada suku kedua tahun ini.