Yu Chengdong: Huawei boleh mencapai sasaran penjualan 300,000 unit

Pada jam 2:30 petang Ahad lalu, Yu Chengdong, Pengarah Eksekutif Bahagian Penyelesaian Kereta Pintar Huawei, Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perniagaan Pengguna,Temu ramah dengan media di ibu pejabat Huawei Shenzhen.

Yu Chengdong mendedahkan, “Kerjasama Huawei dengan SERESIa mendalam. SERES bertanggungjawab untuk R&D, pembuatan dan pengeluaran AITO M5. Huawei tidak membina kereta. Peranan Huawei adalah untuk membantu pemodelan produk, reka bentuk dan pemasaran jenama. “

Dia juga menekankan, “Huawei memberikan bantuan kepada syarikat kereta yang sangat bekerjasama dengan kami untuk membantu mereka menjadi jenama komersial yang paling menguntungkan dan berjaya.”

Mengapa Huawei menjual kereta?

Ketika ditanya mengapa Huawei menjual kereta di kedai, Yu Chengdong menunjukkan tiga sebab:

Di satu pihak, kekurangan cip 5G telah mempengaruhi penghantaran telefon pintar kelas atas Huawei setelah ia disetujui oleh Amerika Syarikat. Menjual kenderaan dapat membantu Huawei menyelamatkan kedai runcitnya dan membantu peruncit menjana wang.

Sebaliknya, sistem runcit telah membentuk rangkaian yang berpusat di pusat membeli-belah dan kedai dalam talian. Sekiranya syarikat kereta baru ingin membina sistem runcit, kos sewa dan kos buruh akan sangat mahal. Dengan sistem runcit dan rangkaian perkhidmatan Huawei yang matang, syarikat kereta dapat menjimatkan banyak wang. Ini juga akan mendorong penjualan alat ganti kenderaan secara besar-besaran dan mencapai situasi menang-menang bagi seluruh industri.

Akhirnya, kejayaan syarikat moped juga akan membolehkan ekosistem perjalanan pintar Huawei berkembang pesat dan meningkatkan pengalaman pengguna produk terminal lain. “Sebagai contoh, konsol pintar HarmonyOS dapat dihubungkan dengan telefon pintar dan kereta. Ini adalah kelebihan besar ekosistem Huawei.”

Lihat juga:Huawei menjangkakan pendapatan AS $99 bilion pada tahun 2021

2022   Sasaran jualan 300,000 unit

Dengan pelancaran Alto M5 dan SUV sederhana dan besar yang akan datang akhir tahun ini, Yu Chengdong berkata, “Kami merancang untuk mengerahkan 1,000 kedai untuk menjual kereta pada akhir tahun ini. Dengan mengandaikan bahawa setiap kedai dapat menjual 30 unit sebulan, penjualan bulanan dapat mencapai 30,000 unit. Tahun ini, Huawei akan mencabar sasaran penjualannya sebanyak 300,000 unit, sehingga penjualan tahunan syarikat kereta koperasi akan mencapai 100 bilion yuan. Matlamat kami adalah untuk menjadikan rakan kongsi jangka panjang menjadi syarikat kereta paling menguntungkan di China. “

Di samping itu, Yu Chengdong menambah bahawa kemampuan pemasaran jenama Huawei, saluran runcit dan daya saing produk dapat membantu mencapai sasaran penjualan tahunan sebanyak 300,000 unit. Namun, memandangkan produk baru baru saja dilancarkan, selain risiko besar dalam rantaian bekalan dan kekurangan stok yang serius dalam industri secara keseluruhan, masih banyak cabaran yang dihadapi sasaran 300,000 unit Huawei.