Douyin bekerjasama dengan Apple Siri untuk menjadikan carian suara pada Douyin lebih mudah

Aplikasi saudara TikTok Douyin mengumumkan pada hari Selasa  Ia sudah bekerjasama dengan Siri AppleIni akan membolehkan pengguna iPhone mengaktifkan fungsi carian Douyin melalui arahan suara Siri. Ciri ini telah ditawarkan kepada pengguna Douyin pada iPhone.

Dengan meningkatnya populariti carian video dan video pendek, menggunakan carian Douyin telah menjadi kebiasaan banyak orang. Sehingga tahun lalu, Douyin Search mempunyai sebanyak 550 juta pengguna aktif bulanan (MAU)   Gunakan platform ini. Pintasan Siri akan membawa kemudahan arahan suara kepada 600 juta pengguna aktif harian Douyin   Sekarang, mereka boleh mencari di Douyin tanpa mengangkat tangan.

Jurucakap Douyin   “Kami telah berusaha untuk mengoptimumkan pengalaman pengguna dan berharap ciri carian suara baru yang diaktifkan oleh perkongsian akan menjadikan pengalaman carian pengguna lebih mudah daripada sebelumnya,” kata.

Lihat juga:Douyin menutup 160,000 saluran siaran langsung haram

Ciri carian baru akan membantu orang yang mungkin melakukan perkara lain, seperti membuat perut babi yang direbus (“daging babi yang direbus”), tetapi perlu mencari sesuatu. Sekarang, sebagai tambahan kepada perintah bangun awal Siri, pengguna akhir boleh mengatakan “mencari resipi daging babi yang direbus di Douyin”-dan hasil video akan muncul.

Douyin
(Sumber gambar: Douyin)

Dilancarkan pada tahun 2011, Siri telah menjadi salah satu pembantu suara yang paling banyak digunakan di dunia, menangani 25 bilion permintaan sebulan pada lebih dari 500 juta peranti.