Gigabit Taiwan mencetuskan kegemparan media sosial setelah mengejek produk buatan China

Pembuat perkakasan komputer Taiwan Gigabyte meminta maaf pada hari Selasa setelah didapati mengatakan produk buatan China tidak berkualiti tinggi, menarik kritikan hebat dari netizen China dan dikeluarkan dari laman web e-dagang.

Sembilan puluh peratus komputer ribanya dihasilkan di Taiwan, “tidak seperti jenama lain yang menggunakan kos rendah dan berkualiti rendah untuk memilih penyumberan luar kepada pengecoran China,” kata syarikat itu dalam catatan di laman webnya.

Kenyataan itu menarik perhatian Liga Pemuda Komunis China dan menyiarkan “Gigabit, siapa yang memberi anda keberanian” di akaun Weibo rasminya pada hari Selasa? Dan tangkapan skrin dari laman web syarikat.

Catatan itu menarik banyak komen negatif dari netizen yang marah, dan pada hari Selasa petang, produk Gigabyte telah dikeluarkan dari platform e-dagang China termasuk Tmall, JD.com dan Suning.com. Saham syarikat yang disenaraikan di Taiwan jatuh hampir 10 peratus kepada NT $104 pada hari Selasa.

“Ini bukan hanya tidak menghormati kedaulatan China, tetapi juga merendahkan kualiti produk buatan China,” kata satu komen.

“Gigabit, sila keluar dari pasaran China”, kata pengguna lain.

Syarikat itu mengeluarkan permintaan maaf di Weibo melalui sub-jenama Aorus pada hari Selasa, dengan mengatakan bahawa kerana salah urus dalaman, syarikat itu membuat pernyataan yang salah secara fakta di laman webnya.

Gigabyte mempunyai barisan pengeluaran papan induk, komputer riba dan aksesori komputer lain di seluruh daratan China, menyumbang lebih dari 90 peratus pengeluarannya. Kami bangga dengan produk yang dibuat di China, “kata kenyataan itu sambil menambah bahawa syarikat itu telah beroperasi di China selama lebih dari 20 tahun.

Dalam pernyataan kedua, Gigabyte menyatakan bahawa dia “mematuhi prinsip satu-China dan menentang sebarang bentuk tingkah laku dan ucapan separatis.”

Lihat juga:Visi industri global Huawei dilancarkan 10 trend utama pada tahun 2025

Ditubuhkan pada tahun 1986, Gigabyte terkenal dengan PC dan monitor permainan Aorus, serta komputer riba keluarga Aero. Laman webnya menunjukkan bahawa syarikat itu mempunyai pangkalan pembuatan di Taoyuan, Taiwan, Ningbo, Zhejiang, dan Dongguan, Guangdong.

Syarikat itu melancarkan barisan komputer riba baru pada hari Selasa dengan pemproses siri Tiger Lake-H generasi ke-11 Intel, termasuk barisan Aorus untuk pemain dan barisan Aero untuk pencipta.