Pencipta bayangan Meta-Universe didakwa berdepan tunggakan gaji

Pembuat filem, salah satu syarikat domestik terawal yang terlibat dalam bidang meta-alam semestaSeperti yang dilaporkan oleh pengguna media sosial pada 23 Ogos, syarikat itu mempunyai tunggakan gaji lebih daripada 200 pekerja. Perbincangan dalam talian mengenai sama ada meta-alam semesta kini memasuki musim sejuk diikuti.

Dalam hal ini, Sun Li, Ketua Pegawai Eksekutif Yingmaker, mengatakan bahawa syarikat itu hanya berhenti membayar beberapa gaji prestasi pekerja selama beberapa bulan kerana wabak itu, dan juga membuat beberapa penyesuaian kakitangan. Perniagaan utama masih beroperasi. Syarikat ini merundingkan kadar perubahan gaji dengan pekerja dan merancang untuk membayar balik dalam 120 hari.

Pemberi maklumat itu mengaku sebagai bekas jurutera pembangunan untuk Shadow Creator. Syarikat itu berhutang 100,000 yuan ($14,607) kepada setiap pekerja yang terjejas dan memotong Jaminan Sosial, katanya. Kumpulan WeChat dibubarkan oleh pengasas syarikat Sun Li. Malah pekerja sumber manusia menuntut tunggakan gaji. Pekerja yang meminta tunggakan gaji juga telah memohon timbang tara buruh.

Di samping itu, di platform media sosial tempat kerja China, terdapat banyak laporan mengenai pencipta bayangan yang gagal membayar gaji sejak Jun tahun ini. Laporan tunggakan gaji paling awal bermula pada bulan April tahun ini.

Yingchuang adalah pengeluar peralatan VR/AR dan satu-satunya pengeluar domestik yang menyediakan algoritma dan sistem tahap produk tumpukan penuh VR/AR. Sejak ditubuhkan pada tahun 2014, syarikat ini telah menerima pelaburan dari banyak institusi modal seperti Koala Fund, dan kini telah menyelesaikan 6 pusingan pembiayaan. Pembiayaan Siri A sahaja setinggi 80 juta yuan. Pembuat filem adalah salah satu syarikat meta-kosmik terawal. Ia mendakwa bahawa penghantaran dan teknologinya yang berkaitan adalah yang kedua setelah Meta, dan bertekad untuk berkembang seperti Microsoft di meta-alam semesta.

Sun Li mengatakan bahawa syarikat itu beribu pejabat di Shanghai dan terjejas oleh wabak tersebut. Pada separuh pertama tahun ini, perniagaannya sangat dipengaruhi oleh logistik dan pengeluaran. Khususnya, mustahil untuk menjalankan perniagaan OEM untuk syarikat pihak ketiga. Dari segi pembiayaan, agensi yang berunding juga tidak dapat masuk dan melakukan usaha wajar. Beliau mengakui bahawa syarikat itu sebelum ini mempunyai pertikaian ekuiti dengan pelabur dan menyelesaikannya pada Februari tahun ini, tetapi syarikat itu masih terlepas masa yang tepat untuk mengumpul dana.

Sun juga mengatakan bahawa untuk mengekalkan operasi, syarikat itu mengoptimumkan pekerjanya pada separuh pertama tahun ini, dan kini mempunyai kira-kira 100 pekerja. Syarikat ini terutama terlibat dalam penyelidikan dan pengembangan dan penjualan kacamata AR dan perniagaan pelesenan algoritma AR. Penggunaan aliran tunai agak kecil dan dapat menghasilkan keuntungan setiap bulan.

Lihat juga:Muat turun permainan H1 Yuan Universe melebihi 110 juta pada tahun 2022

Walaupun syarikat itu telah menghadapi beberapa kesulitan, dan walaupun sektor meta-kosmik baru-baru ini menyejuk, Sun Li berkata, “Ada yang membuat spekulasi di sektor ini, tetapi kami selalu sangat stabil. Tidak kira sama ada industri itu panas atau sejuk, kami masih melakukannya berdasarkan keadaan operasi yang sebenarnya., Tidak akan mempengaruhi penilaian kita terhadap persekitaran umum.”

Sebilangan penganalisis percaya bahawa dilema “pencipta bayangan” mencerminkan status quo perkembangan teknologi VR dan bahkan meta-alam semesta. Walaupun terminal pintar seperti VR diharapkan dapat menggantikan telefon pintar sebagai generasi baru terminal pintar, produk berkaitan masih mempunyai ambang harga yang tinggi.