Penjual runcit dalam talian China Dingdong Shopping mengumpulkan $330 juta dalam pusingan terbarunya

Platform runcit China Dingdong Shopping telah mengumpulkan $330 juta dalam pusingan pembiayaan D + yang diketuai oleh SoftBank Vision Fund, menurut pelabur dan penasihat Cygnus Equity, ketika syarikat permulaan terus berkembang di pasaran penghantaran makanan segar yang sesak.

Pusingan baru mengikuti pusingan pembiayaan Siri D bernilai $700 juta yang ditutup bulan lalu oleh aplikasi e-dagang sayur, yang diketuai oleh firma pelaburan DST Global dan Coatue Management.

Itu menjadikan jumlah pengumpulan dana baru-baru ini melebihi $1 bilion, kata Cygnus Equity di akaun WeChat rasminya pada hari Rabu.

Dalam pusingan pendanaan sebelumnya, kedai runcit dalam talian mengatakan akan menggunakan dana tersebut untuk pengembangan wilayah dan pelaburan rantaian bekalan.

Dingdong Shopping () ditubuhkan pada tahun 2017 untuk menghantar produk segar seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan daging ke pintu pengguna dalam masa 24 jam. Ia menjadikan Sequoia China dan Qiming Ventures sebagai penyokong awal.

Mei lalu, Reuters melaporkan bahawa syarikat itu mengumpulkan $300 juta dalam pusingan pembiayaan bernilai $2 bilion, mendapat keuntungan dari peningkatan permintaan dari penduduk yang terkunci semasa wabak tersebut.

Pada bulan Februari, Bloomberg melaporkan bahawa Dingdong Shopping sedang mempertimbangkan tawaran awam awal di Amerika Syarikat tahun ini, yang dapat mengumpulkan sekurang-kurangnya $300 juta lagi.

Menurut laporan, pada masa ini, kedai runcit dalam talian ini memproses sekitar 900,000 pesanan sehari dan memperoleh lebih dari 1.5 bilion yuan sebulanLaporan Perniagaan Abad ke-21.

Lihat juga:Penjual runcit dalam talian China Dingdong Shopping mengumpulkan $700 juta dalam pusingan terbarunya

Permulaan ini mengendalikan kira-kira 1,000 gudang di 27 bandar termasuk Shanghai, Beijing, Shenzhen dan Guangzhou. Ia bersaing secara langsung dengan platform runcit lain yang dikendalikan oleh Alibaba dan JD.com, serta Meituan Maicai, Tencent‘s MissFresh, Didi’s Integrity Optimal dan Pinduoduo‘s Duoduo Maicai.

Industri makanan segar dalam talian China akan mencapai 1.27 trilion yuan ($197 bilion) pada tahun 2025, menurut penyelidik pasaran China Qianzhan. Syarikat-syarikat dalam industri sering menarik pengguna melalui kontrak eksklusif dengan pembekal dan subsidi berat.