Permainan kata biru yang dibiayai oleh Tencent, Alibaba, dan Stesen B

Pemaju dan penerbit permainan mudah alih Cina Qingci GamesIa secara rasmi disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong pada hari Isnin. Prospektusnya menunjukkan bahawa syarikat itu akan menjual 85 juta saham dalam IPO, di mana 76.5 juta akan dijual di peringkat antarabangsa dan baki 8.5 juta akan dijual secara terbuka di Hong Kong.

Qingci Games telah menetapkan harga sahamnya pada HK $11.2 hingga HK $14.00 dan dijangka disenaraikan secara rasmi di papan utama pada hari Khamis.

Selepas pusingan penggalangan dana ini, Qingci Games akan menggunakan dana baru untuk memperluas portfolio produknya dan meningkatkan kemampuan pengembangan permainan syarikat dan teknologi yang berkaitan. Syarikat itu juga berharap untuk mengembangkan kehadirannya di pasaran luar negara dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang, sambil mengukuhkan pengedaran dan operasi di pasaran permainan mudah alih China.

Qingci Games ditubuhkan pada tahun 2012 dan mempunyai 6 permainan mudah alih dan 10 permainan. 6 permainan mudah alih ini adalah “Yugong Yishan 3″,” Eternal Adventure”, “Lantern and the Dungeon”,” God of War”, “Troll and the Dungeon”,” Magic Snail”, di antaranya “Lantern and the Dungeon’s” dan “God of War” “Virus” adalah permainan ejen, dan 4 yang lain dikembangkan secara dalaman.

Pada bulan pertama setelah dilancarkan, Magic Snail yang dikembangkan sendiri oleh Celadon Games memperoleh pendapatan lebih dari 400 juta yuan. Rata-rata pengguna aktif bulanan dari bulan Jun hingga Disember 2020 melebihi 4.4 juta, menjadikannya permainan iOS terlaris di China pada tahun 2020 Tempat kedua dalam senarai.

Di samping itu, 4 daripada 10 permainan mudah alih Qingci adalah permainan yang dikembangkan sendiri. Menurut WeMedia “Leidi”, pada tahun 2022, Qingci akan melancarkan permainan RPG rute baru” Time Travel Agent”, permainan kasual “Magic Project” dan “Blade Heart 2″, permainan RPG” God of War Virus 2″, dan RPG aksi Permainan “Joust Run” dan sebagainya.

Lihat juga:Permainan iPhone Tahun Ini: League of Legends: Wild Rift

Pada bulan April tahun ini, Qingci Games menerima pembiayaan strategik 303 juta yuan dari Tencent, Alibaba, dan Station B. Pada bulan Mei, ketiga-tiga syarikat dan Boyu Capital melanggan saham baru yang dikeluarkan oleh Qingci Games dengan harga 101 juta yuan. Prospektus menunjukkan bahawa sebelum IPO, Tencent, Alibaba, Station B, dan Boyu Capital masing-masing memegang 4.99% Qingci Games,   4.99%,   4.99%, 1.87% saham Qingci Games.