Sepuluh kata kunci Internet teratas di China dikeluarkan pada tahun 2021

Pada hari Isnin,“Sepuluh Kata Buzz Internet Terbaik pada tahun 2021”Diterbitkan oleh Pusat Pemantauan dan Penyelidikan Sumber Bahasa Nasional, termasuk: “Zaman Kebangkitan”,” YYDS”, “Pengurangan Berganda”,” Pofang”, “Yuyu”,” Juezi”, “Berbaring”,” Tidak begitu banyak Bahaya adalah penghinaan “,” Saya tidak faham, tetapi saya terkejut”, “Saya adalah anggota negara kita yang kuat”.

Senarai ini didasarkan pada bahagian Internet korpus pemantauan sumber bahasa kebangsaan, dan termasuk sumber bahasa dalam bentuk media yang berbeza seperti “peluru video” (ciri ulasan video), forum dalam talian, dan berita. Jumlah data peluru video yang terlibat dalam peringkat ini adalah sekitar 1.1 bilion, dan jumlah watak melebihi 10 bilion. Data forum dalam talian mengandungi kira-kira 350,000 siaran, lebih daripada 300 juta perkataan.

“The Age of Awakening” mengesan penubuhan Parti Komunis China dalam bentuk siri TV. Setelah drama ini disiarkan, ia dipuji secara meluas dan menjadi bahan pengajaran yang jelas untuk mempelajari sejarah Parti Komunis China.

YYDS adalah singkatan pinyin untuk “Yongyuan Deshen” yang digunakan untuk menyatakan kekaguman dan pemujaan yang tinggi terhadap seseorang atau sesuatu. Dasar negara yang terkemuka, “Pengurangan sekunder“Ini merujuk kepada pengurangan beban kerja rumah dan latihan di luar kampus untuk pelajar di peringkat pendidikan wajib.

Istilah “Broken Square” asalnya berasal dari dunia permainan. Pemain menggunakan istilah ini apabila mereka diserang dan pertahanan mereka telah dipatahkan. Perkataan itu, serupa dengan frasa bahasa Inggeris, “Ini benar-benar mendapat saya” atau “Saya terkejut,” kini telah melampaui dunia permainan sebagai kata kunci yang digunakan oleh orang muda untuk menyatakan bahawa sesuatu membuat mereka rapuh secara emosional atau terkejut dengan perasaan yang kuat.

Lihat juga:Stesen B mengumumkan sembang tahunan peluru 2021: “Po Fangle”

MetaverseKonsep sci-fi yang berasal dari novel “Avalanche” kini merujuk kepada konsep Internet masa depan, yang menyokong persekitaran maya 3D dalam talian yang tahan lama melalui pengkomputeran peribadi tradisional dan fon kepala realiti maya dan tambahan.

“The Breaking Child,” setara dengan “Wonderful,” popular di rancangan dalam talian di mana peminat bersorak untuk peserta tertentu.

[Berbaring rata]Ini bermakna apabila orang menghadapi tekanan, mereka menyerah tanpa sebarang rintangan. “Berbaring rata” lebih menyerupai cara untuk mengurangkan tekanan bagi orang muda. “Berbaring rata” jangka pendek adalah untuk mengumpulkan tenaga dan bermula lagi.

Dalam satu video dalam talian, dua lelaki saling menyajikan hidangan dengan sumpit, sementara wanita lain di meja yang sama kelihatan kesepian. Oleh itu, sebilangan netizen mengejek bahawa “tidak begitu menyakitkan, tetapi penghinaan.”

“Tidak dapat difahami, tetapi terkejut” berasal dari penilaian pengarah Ang Lee mengenai Virgin Spring dalam dokumentari “Into Bergman”. Ia kini kebanyakannya digunakan untuk menunjukkan kejutan pada sesuatu.

“Saya anggota negara yang kuat” berpunca dari sumpah setia pelajar muda pada perayaan ulang tahun ke-100 penubuhan parti itu. Istilah ini menyerlahkan aspirasi dan keyakinan diri belia Cina di era baru.