SUV L8 baru Lithium Motors akan tersedia dalam versi lima dan enam tempat duduk

SUV pintar L9 utama jenama kenderaan tenaga baru China Lee Automobile secara rasmi mula dihantar pada 30 Ogos, dan produk seterusnya jenama itu menjadi tumpuan perhatian. 15 Ogos,Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Li Xiang berkata di media sosial:“Li L8 akan melebihi L9 dari pelancaran hingga penghantaran”,” Sekiranya anda menunggu L8, jangan beli Li sekarang. “

Pada 31 Ogos,Li mendedahkan di platform media sosial ChinaLi L8 akan ditawarkan dalam model enam dan lima tempat duduk, dengan model “Pro” dan “Max” bergantung pada konfigurasi perisian dan perkakasan untuk pemanduan dibantu dan kokpit pintar.

Li juga menulis: “Model Pro dan Max tersedia dalam versi VIP enam tempat duduk dan lima tempat duduk. Model Pro sesuai dengan gabungan AD Pro dan SS Pro. Model Max akan menjadi gabungan AD Max dan SS Max. AD Max merujuk kepada Dual Orin X + lidar + set lengkap redundansi keselamatan, sementara AD Pro adalah perdana dunia cip AD baru berprestasi tinggi dengan prestasi kos yang sangat tinggi.”

Li L9 (sumber gambar: Li Auto)

Model Pro dan Max mewakili dua kombinasi konfigurasi yang berbeza untuk kereta pintar. “AD” merujuk kepada pemanduan dibantu, dan “SS” merujuk kepada kokpit pintar. Berdasarkan maklumat yang ingin didedahkan oleh Lee, Lee L8 akan menawarkan pelbagai pilihan konfigurasi. Kombinasi perisian dan perkakasan model Max mungkin merujuk kepada konfigurasi Li L9, sementara model Pro akan menggunakan cip AD baru, kemungkinan besar cip Horizon Robotics.

Menurut rancangan Li Automobile sebelumnya, model Li L8nya akan dilancarkan tahun ini dan masih merupakan model jarak jauh. Netizen China juga telah mendedahkan gambar mata-mata kereta baru itu. Foto menunjukkan bahawa bahasa reka bentuk muka depan kereta baru sangat mirip dengan Li L9. Lampu depan cincin bintang berjalan melalui bahagian depan kereta, kumpulan lampu berpecah, dan pemegang pintu tersembunyi.

Foto mata-mata Li L8 (sumber gambar: Weibo)

Lihat juga:Foto SUV L8 baru Li Automobile bocor

Memandangkan Li ingin mendedahkan bahawa kereta itu akan mempunyai model enam tempat duduk dan lima tempat duduk, kereta baru itu mungkin diletakkan di segmen SUV sederhana dan besar. Mengenai reka bentuk fastback yang dibincangkan oleh netizen, Li Xiang mengatakan bahawa “tidak ada fastback besar, tetapi bahagian versi VIP lima tempat duduk lebih mirip dengan Bentley Bentayga.”

Kereta baru Lee Motors akan diletakkan dalam julat harga 200,000 hingga 500,000 yuan (28,958-72,395 dolar AS), dan akan ada produk utama untuk setiap 100,000 julat harga, termasuk model elektrik tulen dan model jarak jauh.