Universal Beijing Resort akan dibuka secara rasmi pada 20 September

Universal Beijing Resort (UBR) mengumumkan pembukaan rasminya pada hari Isnin. Taman tema UBR, dua hotel dan Universal City Walk akan dibuka kepada orang ramai. Selepas pembukaan besar, jumlah pelancong akan diuruskan dan disesuaikan mengikut keperluan pencegahan dan kawalan wabak.

Seiring dengan berita ini, jumlah carian kata kunci seperti “Beijing” dan “Universal Studios” di pelbagai platform dalam talian telah meningkat dengan ketara, dan carian hotel di sekitar laman web yang baru dibuka juga meningkat.

Data dari Ctrip menunjukkan bahawa pada jam pertama setelah UBR mengumumkan pembukaannya pada petang 30 Ogos, jumlah carian UBR di platform melonjak 830%. Selain itu, pencarian hotel di sekitar UBR melonjak sekitar 320 peratus pada jam 4 petang hari itu berbanding tempoh yang sama minggu lalu.

Lihat juga:Beijing Universal Resort memulakan operasi percubaan pada 1 September

Terdapat banyak petua perjalanan yang disiarkan dalam talian. Walau bagaimanapun, UBR belum mengumumkan harga tiket atau penginapan.

Pada tahun 2020, Theme Entertainment Association dan AECOM bersama-sama mengeluarkan “Global Theme Park and Museum Report 2019”, menunjukkan bahawa sementara jumlah pengunjung ke taman tema Asia terkemuka menunjukkan sedikit penurunan, pasaran taman tema China berkembang dengan ketara. Peningkatan pendapatan, dividen demografi, peningkatan permintaan perjalanan, dan simpanan tanah yang besar semuanya memberikan keadaan yang baik untuk taman tema domestik.

“Dengan lebih daripada 20 juta pelancong mengunjungi Beijing setiap tahun, ini memberi kita peluang besar,” kata Tom Williams, ketua dan CEO Universal Parks and Resorts.

UBR adalah taman tema Universal Studios yang kelima di dunia dan ketiga di Asia. Ia juga kini merupakan taman tema terbesar di dunia.

Taman ini mempunyai tujuh kawasan bertema iaitu Harry Potter Wizarding World, Transformers Urban Base, Kung Fu Panda Thriller Land, Hollywood, Waterworld, Elf Land dan Jurassic World Island. Terdapat 37 kemudahan hiburan, kemudahan hiburan dan mercu tanda, 24 pertunjukan, 80 tempat makan, dan 30 kedai runcit di kawasan yang indah.