Xiaomi mempamerkan ikat kepala Migu: memandu rumah pintar dengan pemikiran

Tidak lama selepas ituMijia Smart Glasses Crowdfunding Dilancarkan, Xiaomi menunjukkan produk lain yang boleh dipakai——Migu Hairband-2 Ogos. Projek ini telah memenangi hadiah pertama dalam hackathon dalam talian ketiga, menurut pengenalan rasmi syarikat.

Sorotan program ini adalah kawalan produk rumah pintar melalui gelombang otak dan pemantauan pemanduan yang keletihan, kata syarikat itu. Jurutera projek berharap semua orang dapat menikmati kehidupan yang lebih mudah dan pintar dengan cara yang lebih semula jadi dan interaktif.

Versi konsep ikat kepala Migu (sumber gambar: Xiaomi)

Pasukan itu mengatakan bahawa Migu mempunyai tiga titik di ikat kepala untuk mendapatkan isyarat elektronik, dan perbezaan potensi antara titik membolehkannya membaca elektroencephalogram (EEG) secara kasar.

Walau bagaimanapun, orang akan mempunyai gelombang otak yang berbeza dalam keadaan emosi yang berbeza. Tali kepala Migu dilatih oleh mesin berlabel manual untuk memetakan data ke idea. Selepas banyak latihan, produk dapat mengenal pasti gelombang otak yang sesuai dan mencapai hasil yang diharapkan.

Lihat juga:Xiaomi 12S Ultra dilengkapi dengan cip baru yang dikembangkan sendiri

Dilihat dari video konsep yang dikeluarkan oleh syarikat kali ini, masih banyak ruang untuk peningkatan dalam reka bentuk ikat kepala, terutama mengenai ukurannya yang besar. Sama ada digunakan di rumah atau memantau keletihan memandu di dalam kereta, ia tidak mempunyai daya tarikan fizikal. Tetapi mungkin juga dibatasi oleh teknologi dan tidak dapat dikurangkan.

Dari Google Glass awal, hingga kacamata pintar OPPO baru-baru ini, hingga alat dengar AR/MR Apple yang akan datang, semakin banyak pengeluar telah bergabung dalam pengembangan alat pakai pintar. Namun, jika dibandingkan dengan ikat kepala Migu, mereka masih mempunyai perbezaan tertentu dalam arah susun atur. Secara relatifnya, Xiaomi masih lebih memperhatikan hubungan ekologi “Mijia”.