Xpeng melancarkan cabaran pemanduan autonomi terpanjang di China

Permulaan kereta elektrik China Xpeng Motors telah melancarkan cabaran memandu autonomi selama seminggu yang akan merangkumi 6 wilayah di China dan menempuh perjalanan lebih dari 3,600 kilometer untuk menguji keupayaan memandu autonominya.

Armada ini terdiri daripada empat kenderaan P7 dan dilengkapi dengan juruterbang berpandu navigasi Xpeng, atau NGP, penyelesaian pemanduan autonomi yang dibangunkan secara dalaman. Konvoi itu berlepas pada 19 Mac di Guangzhou, di mana ibu pejabat Xpeng terletak, dan akan tiba di Beijing pada hari Jumaat. Sekiranya selesai, syarikat itu berkata ujian itu akan menjadi ekspedisi memandu autonomi terpanjang untuk kereta buatan China.

Foto dan video yang dikeluarkan oleh Xpeng menunjukkan bahawa pada hari kedua ekspedisi ilmiah, sebuah armada yang diketuai oleh P7 merah berlayar dengan lancar di bahagian lebuh raya berhampiran Quanzhou, kawasan metropolitan terbesar di Fujian. Ekspedisi ilmiah akan merangkumi 10 bandar secara keseluruhan.

Xpeng P7 Premium Edition dilengkapi dengan XPILOT 3.0 Advanced Driver Assistance System (ADAS) yang menyokong fungsi NGP, membawa media dan ahli pihak ketiga. Pandaily telah dijemput untuk mengambil bahagian dalam cabaran itu dan akan berlepas dari Shanghai pada hari Jumaat ini.

Jalan sepanjang 3.675 kilometer merangkumi 3.145 kilometer di mana NGP akan diuji sepenuhnya untuk fungsi dan kebolehpercayaan utama, termasuk akses tanjakan lebuh raya, pertukaran lebuh raya dan lorong, penyesuaian had dan had laju, kata syarikat itu dalam siaran berita.

Xpeng menambah bahawa kekerapan campur tangan pemandu manusia dan kadar kejayaan ciri-ciri yang disebutkan di atas akan menentukan sama ada cabaran itu berjaya atau tidak.

Syarikat itu berkata di Twitter bahawa setakat ini, kereta-kereta ini purata hampir 280 kilometer sehari. Campur tangan manusia adalah 0.85 kali per 100 kilometer, kadar kejayaan perubahan lorong dan memotong adalah 86.05%, dan kadar kejayaan jalan masuk dan keluar lebuh raya adalah 85%.

Dalam surat kepada pekerja syarikat, pengasas dan pengerusi syarikat, He Xiaopeng, berkata beliau berharap dapat mencabar pasukannya melalui ekspedisi ini.

“Dengan tugas yang lebih sukar, ahli pasukan dapat bekerjasama sepenuhnya dan bertambah baik dengan lebih cepat. Pada masa yang sama, ini juga merupakan’ekspedisi’ pertama untuk pemanduan autonomi dalam industri,” tambahnya.

Beliau berkata laluan dari Guangzhou ke Beijing akan meliputi rantau Delta Sungai Yangtze, dengan keadaan jalan yang sepadan dengan apa yang dihadapi pelanggan Xpeng setiap hari, sambil menambah bahawa “kejayaan cabaran itu akan meningkatkan keyakinan pengguna terhadap sistem NGP kami.”

Syarikat itu melancarkan beta awam NGP pada akhir Januari. Perbatuan pengguna kumulatif melebihi 500,000 kilometer dalam 14 hari dan melebihi satu juta kilometer dalam 25 hari.

“Yang paling mengejutkan saya ialah kadar penembusan NGP mencapai hampir 60% pada bulan Februari. Ini bermaksud pengguna mendapati ciri NGP kami sangat berguna. Ini adalah tonggak terbesar Xpeng Motors sejak penubuhannya pada tahun 2015 dan memperkuat keyakinan kami untuk terus melabur dalam pengangkutan pintar.”

Cabaran tujuh hari dari Guangzhou ke Beijing akan meliputi rantau Delta Sungai Yangtze. (Sumber: Xpeng)

“Bagaimanapun, kami masih mempunyai jalan panjang untuk menjadi pemain nombor satu dunia. Kami, sebagai satu pasukan, perlu bertahan dan membuktikan diri kita melalui data sebenar, “tambahnya.” Persaingan yang semakin meningkat dalam teknologi pemanduan autonomi mendorong era revolusi kereta pintar. Sebagai penjelajah yang paling ditentukan di jalan ini, kita mesti membuat keputusan dari segi teknologi dan bakat untuk memimpin. “

Pencabar utama pembuat kereta elektrik A.S., Tesla, Xinpeng Motors terus mengumpulkan wang untuk meningkatkan pertumbuhannya di China, hanya memperoleh 500 juta yuan ($77 juta) dari pemerintah provinsi Guangdong minggu lalu dan garis kredit 12.8 bilion yuan dari bank milik negara pada bulan Januari.

Lihat juga:Pembuat kereta elektrik China Xpeng mengurangkan kerugian suku keempat untuk melancarkan sedan kedua pada bulan Jun

Xpeng yang disenaraikan di New York menyaksikan penghantaran tahunannya melonjak kepada 27,041 unit tahun lalu, meningkat 112.5 peratus tahun ke tahun, menurut laporan kewangan terbarunya. Jumlah pendapatan tahunan adalah 5.844 bilion yuan, meningkat 151.8% berbanding tahun sebelumnya.

Beliau menambah bahawa Xpeng merancang untuk membina kilang kereta ketiga di China dan akan mempunyai barisan 7 hingga 8 model menjelang 2024. Pada masa ini, syarikat itu membuat sedan P7-bersaing dengan Tesla Model 3 buatan China-dan kenderaan utiliti sukan G3.