XPeng menerima 500 juta yuan dari Pemerintah Provinsi Guangdong

Pembuat kereta elektrik China XPeng Motors mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah menerima pembiayaan 500 juta yuan ($77 juta) daripada kerajaan wilayah Guangdong.

Pusingan pelaburan terbaru, yang disediakan oleh Guangdong Yuecai Investment Holding Co., Ltd., cabang pelaburan Pemerintah Provinsi Guangdong, akan digunakan untuk “mempercepat pengembangan perniagaan syarikat,” kata XPeng dalam siaran berita.

XPeng beribu pejabat di Guangzhou, ibu kota Provinsi Guangdong, dan mempunyai lebih daripada 5,000 pekerja. Ia mempunyai dua pangkalan pembuatan milik penuh di wilayah itu, satu beroperasi sepenuhnya di Zhaoqing dan yang lain sedang dalam pembinaan di Guangzhou.

Lihat juga:Pembuat kereta elektrik China Xpeng mengurangkan kerugian suku keempat untuk melancarkan sedan kedua pada bulan Jun

“Pelaburan ini oleh pemerintah provinsi Guangdong memperkuat komitmen kami untuk mendorong transformasi kenderaan elektrik pintar dengan teknologi dan data, dan membangun infrastruktur kenderaan elektrik yang komprehensif di wilayah yang paling cepat berkembang di China,” kata He Xiaopeng, ketua dan CEO XPeng.

Pencabar utama pembuat kereta elektrik AS Tesla, Xinpeng Motors terus mengumpulkan wang untuk meningkatkan pertumbuhannya di China, memperoleh pembiayaan 4 bilion yuan dari cabang pemerintah kota Guangzhou pada bulan September dan garis kredit 12.8 bilion yuan dari bank milik negara pada bulan Januari.

“Perkhidmatan kredit ini akan menyokong operasi perniagaan syarikat dan memperluas kemampuan pembuatan, penjualan dan perkhidmatannya sambil mengoptimumkan kecekapan,” kata XPeng dalam pengumuman itu.

XPeng, sebuah syarikat yang diperdagangkan di New York, menyaksikan penghantaran tahunannya melonjak kepada 27,041 unit tahun lalu, meningkat 112.5 peratus tahun ke tahun, menurut laporan pendapatan terbarunya yang dikeluarkan Isnin lalu. Jumlah pendapatan tahunan adalah 5.844 bilion yuan, meningkat 151.8% berbanding tahun sebelumnya.

Pada hari Jumaat, XPeng mengumumkan bahawa ia telah menyampaikan kereta EV ke-50,000, satu peristiwa penting bagi syarikat itu. Pada masa ini, ia menghasilkan sedan sukan P7 dan SUV G3.