China E-sports Weekly: League of Legends Development League digantung kerana tuduhan mengatur perlawanan, eStar Victory Five E-sports Group bekerjasama dengan Newzoo

Minggu lepas, pasukan elit pengaman Cina Titan E-Sports Club (TEC) memenangi minggu pertama Liga Peace Elite dan memenangi hadiah juta yuan pertama. TEC diasaskan oleh syarikat gergasi media tradisional China, Sports Weekly Media Group.

Di samping itu, industri e-sukan China baru-baru ini menemui sisi gelap e-sukan League of Legends. Di satu pihak, Alienware, jenama PC dan komputer riba permainan Dell, mengakhiri perjanjian penajaan Kejuaraan Dunia League of Legends dengan Riot Games kerana “kebimbangan mengenai imej awam pembangun permainan di tengah tuduhan gangguan dan kontroversi lain,” kata laporan Dot Esports. Sebaliknya, tuduhan dan penyiasatan bola palsu dari Liga Pembangunan Legenda China (LDL) telah menyebabkan perbincangan yang meluas di seluruh komuniti League of Legends.

Antara insiden yang paling mendapat perhatian dalam industri e-sukan China ialah Jabatan Pembangunan League of Legends Professional League (LPL) digantung sehingga diberitahu kelak berhubung dakwaan skandal mengatur perlawanan; Newzoo bekerjasama dengan eStar Victory Five Esports Group (ESVF) untuk memberikan sokongan analisis data; Peace Elite Alliance (PEL) mengumumkan penaja liga 2021; Shaoxing juga mengumumkan pasukan e-sukan yang berkaitan dengan bandar pertama.

Lihat juga:China E-sports Weekly: Media sukan China “Sports Weekly” bergabung dengan Peace Elite League, selebriti China Huang Zitao melabur dalam GK Gaming

League of Legends Development League ditangguhkan selama-lamanya atas tuduhan mengatur perlawanan

League of Legends Development League (LDL), acara peringkat kedua China League of Legends, mengumumkan bahawa ia akan menjalani pembaharuan yang komprehensif, kejadian yang mungkin disebabkan oleh tuduhan manipulasi permainan baru-baru ini. Semua perlawanan ditangguhkan selama-lamanya.

Skandal mengatur perlawanan oleh FunPlus Phoenix jungler Zhou “Bo” Yang-Bo (yang berkhidmat dengan eStar Young ketika bermain untuk LDL) dianggap sebagai penyebab utama penggantungan LDL dan siasatan berikutnya. Sejak 2020, satu siri skandal bola palsu telah dilancarkan di LPL. Rogue Warriers (RW), salah satu pasukan francais LPL, diberi amaran keras kerana gagal menghalang pemainnya Wang “Weiyan” Xiang daripada terlibat dalam mengatur perlawanan dan didenda 3 juta yuan ($420,000) kerana cuba menutup kejadian itu. Manipulasi permainan lebih biasa dalam lipoprotein ketumpatan rendah. Dalam tempoh tiga bulan hingga 2021, beberapa salah laku yang berkaitan dengan pelanggaran telah dihukum, kebanyakannya dilakukan oleh pasukan peringkat rendah.

Walaupun sukan tradisional juga terdedah kepada bola palsu, beberapa ciri utama e-sukan meningkatkan risiko ini-ekonomi perjudian haram adalah salah satu daripada mereka. Ini benar terutamanya untuk lipoprotein ketumpatan rendah. Walaupun sebagai kumpulan bakat LPL, tahap gaji LDL, peluang penajaan, dan pendedahan media tidak dapat dibandingkan dengan LPL. Kebanyakan pasukan LDL terdiri daripada pemain muda yang sangat terdedah kepada manipulasi permainan yang berkaitan dengan pertaruhan dan terdedah kepada tingkah laku haram untuk membuat “wang cepat”.

Kelaziman bola palsu telah lama menyebabkan masalah untuk e-sukan profesional. Pada dasarnya, bola palsu adalah isu sumber. Selagi pasukan dan pemain LDL hanya sebahagian kecil daripada lawan LPL mereka, godaan mereka untuk melibatkan diri dalam aktiviti insentif haram yang berkaitan dengan adegan kompetitif akan sentiasa tinggi. Oleh itu, sebagai tambahan kepada kajian menyeluruh mengenai budaya bola palsu dalam liga, kajian komprehensif mengenai keseluruhan ekosistem diperlukan. Kecuali perubahan asas dibuat untuk memastikan kelestarian LDL, jeda lain mungkin akan berlaku.

Newzoo bekerjasama dengan eStar Victory Five Esports Group

Newzoo, sebuah syarikat perunding yang memfokuskan pada pandangan dan analisis pasaran permainan digital dan eSports, telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan organisasi eSports China eStar Victory Five Esports Group (ESVF). EStar Victory Five adalah usaha sama antara organisasi e-sukan China eStar Gaming dan Victory Five (V5). Newzoo akan menyediakan perkhidmatan data dan analisis untuk menyokong pengembangan dan jangkauan antarabangsa ESVF. Sebagai balasan, ESVF akan menyediakan Newzoo dengan data dan maklumat langsung mengenai industri e-sukan China.

Perkongsian strategik membuka peluang baru bagi kedua-dua pihak untuk menargetkan pelanggan sedia ada dan berpotensi dengan berkesan, mengenal pasti pesaing semasa dan muncul, dan membuat keputusan operasi dan kewangan yang mantap.

Berita Perniagaan E-Sukan Lain