China E-sports Weekly: Tencent dan Shanghai International Speedway bekerjasama dengan PEL, Xiaomi menjadi penaja gelaran PMNC Britain

Sepanjang minggu lalu, industri e-sukan China telah merayakan Hari Buruh Antarabangsa dengan menganjurkan pelbagai pertandingan e-sukan untuk penonton dan peminat. Penganjur kejohanan yang berpangkalan di Shanghai, Imba TV, mengadakan Dota 2 i-League bernilai $185,000 di Shanghai Aegean Shopping Park, dan di hadapan penonton langsung yang terhad, Tencent dan VSPN juga mengadakan pesta ulang tahun dua tahun di Chongqing untuk elit pengaman dan menandatangani beberapa perkongsian.

Kejohanan Invitational League of Legends (MSI) akhirnya bermula di Iceland pada hari Khamis. Pasukan Liga Legenda Profesional China (LPL) Royal Never Right-up memenangi perlawanan pertama menentang pasukan Australia Pentanet.gg.

Dalam bidang e-sukan China, Tencent menandatangani perjanjian kerjasama dengan Shanghai International Peace Velodrom Elite League (PEL); Xiaomi mendapat peranan sebagai penaja gelaran PUBG Mobile National Championship (PMNC) UK Zon; Microsoft dan Razer mengadakan pesta untuk peminat di Chengdu Global Center yang menampilkan pemain Edward Games (EDG) League of Legends; Pada akhirnya, Qualcomm Snapdragon menjadi penaja utama pasukan elit JD Peacekeeping Guards.

Tencent berganding bahu dengan Shanghai International Circuit Peace Elite League

Pada ulang tahun kedua PEL pada hari Isnin, Liao Lei, pengarah pemasaran Tencent Interactive Entertainment Group dan presiden Peace Elite League (PEL), mengumumkan bahawa Tencent telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan Litar Antarabangsa Shanghai dan merancang untuk menambah kandungan perlumbaan ke perlumbaan PEL.

Liao mendedahkan bahawa Tencent akan menyediakan mod perlumbaan elit Guardian of Peace eksklusif dalam permainan, dan pada masa yang sama menyediakan helmet Spetsnaz yang diilhamkan oleh perlumbaan untuk pasukan juara mingguan PEL (item dalam permainan PUBG: helmet tahap 3). Pasukan ini juga akan memenangi hadiah 1 juta yuan ($155,000).

PEL adalah acara e-sukan elit pengaman perdamaian teratas di China (PUBG Mobile versi Cina eksklusif). PEL juga mempunyai perjanjian penajaan dengan platform e-dagang JD.com, pembuat telefon pintar OPPO, jenama permen karet Stride dan syarikat automotif Buick. Pada bulan Julai 2020, PEL juga berpasangan dengan Ultimate Fighting Championship (UFC) dari Liga Seni Mempertahankan Diri Campuran Amerika Syarikat.

Di samping itu, Gao Lina, pengurus projek “Guardian of Peace Elite”, mengumumkan perkongsian antara Tencent Lightspeed Quantum Studios dan syarikat satelit China Charm Global. Kedua-duanya dijangka melancarkan roket dan satelit “elit pengaman” ke luar angkasa.

Xiaomi memenangi penaja gelaran PUBG Mobile National Championship di UK

Minggu lalu, Tencent dan Krafton mengumumkan kerjasama dengan jenama elektronik China Xiaomi, yang akan menjadi penaja utama Kejuaraan Kebangsaan PUBG Mobile (PMUC) pertama di UK.

Acara ini akan diadakan dari 4 Jun hingga 8 Ogos, dengan jumlah hadiah sebanyak £ 22,000 ($30,000). Di samping itu, pemenang acara itu juga akan layak untuk 2021 PUBG Mobile Professional League (PMPL) Eropah Barat, yang akan diadakan pada musim gugur ini.

Di seluruh dunia, populariti e-sukan mudah alih menembak orang pertama (FPS) semakin meningkat. Tencent dan TiMi Studios mengumumkan pada hari Selasa bahawa telefon bimbit “Call of Duty” permainan mereka telah melebihi500 juta muat turunPada peranti iOS dan Android di seluruh dunia. Sebagai tambahan kepada Xiaomi, lebih banyak jenama telefon pintar Cina, termasuk OPPO, Vivo, Huawei dan OnePlus, telah menunjukkan minat yang besar dalam menaja acara dan pasukan e-sukan.

Lihat juga:Huya memperoleh hak eksklusif untuk acara “League of Legends” China dengan harga AS $310 juta

Berita Perniagaan E-Sukan Lain:

  • Pada 30 April, Microsoft bekerjasama dengan jenama perkakasan Razer untuk menjadi tuan rumah pesta peminat besar di Pusat Global Chengdu. Diundang untuk mengambil bahagian dalam acara ini termasuk pasukan League of Legends dari organisasi e-sukan China Edward Games.
  • Pada 2 Mei, JD Games, bahagian e-sukan JD.com, mengumumkan bahawa pasukan Peacekeeper Elite dan Qualcomm Snapdragon telah mencapai perjanjian penaja gelaran-pasukan itu dinamakan semula sebagai “JDE Snapdragon”. Syarat kewangan perjanjian itu tidak didedahkan.
  • Pada 30 April, jenama kerusi permainan China AutoFull mengumumkan bahawa jenama itu menandatangani perjanjian perkongsian dengan pasukan LPL Rare Atom. Syarikat itu akan menyediakan pemain dengan kerusi permainan di ibu pejabatnya di Wuhan.