Kuaishou melancarkan sistem SL200 yang dikembangkan sendiri

Pada acara pelancaran yang diadakan oleh jenama video awan Kuaishou StreamLake pada 10 Ogos, Yu Bing, naib presiden kanan Kuaishou dan ketua StreamLake, berkata:Kuaishou mengembangkan produk sistem pemprosesan video pintar (SoC) yang disebut SL200.

Yu berkata pelancaran cip itu dapat meningkatkan lagi kekuatan teknikal industri dan membantu pelanggan dan perusahaan membawa faedah yang lebih tinggi dengan kos pengkomputeran yang lebih rendah. Cip ini masih dalam peringkat ujian berskala kecil, dan akan memerlukan sedikit masa untuk mencapai pengeluaran besar-besaran.

Juga pada acara itu, Kuaishou dilancarkan secara rasmiJenama video awan StreamLake, memasuki pasaran teknologi B to B. StreamLake mempunyai dua kelebihan teras-“Video + AI”, yang akan menyediakan penyelesaian pautan penuh untuk peningkatan video perusahaan. Pada tahun lalu, Kuaishou telah meneroka bidang ini dengan banyak rakan kongsi seperti Zhihu, China Unicom, CCTV, dan Xiaomi.

StreamLake (sumber gambar: Kuaishou)

Video menjadi kenderaan yang paling luas untuk menghubungkan pelanggan di pelbagai industri. Laporan terbaru dari Ericsson Mobile menunjukkan bahawa dalam tempoh 6 tahun akan datang, trafik data mudah alih dijangka meningkat sebanyak 4.38 kali, di mana trafik video akan menyumbang 79%. Chen Dingjia, ketua pegawai teknologi Kuaishou, mengatakan bahawa dengan ketidakpastian besar dalam bentuk Internet generasi akan datang, lapisan bawah tidak dapat dipisahkan dari teknologi audio, video dan AI.

Lihat juga:Kuaishou, Tencent QQ diminta untuk memperkuat pemantauan penipuan

Dengan permintaan yang semakin meningkat untuk aliran video berkualiti tinggi, CPU dan GPU tidak lagi dapat memenuhi keperluan untuk mengendalikan perkhidmatan video secara besar-besaran. Oleh itu, cip pemprosesan video khas VPU muncul. Sejauh ini, syarikat gergasi Internet utama seperti Google, Meta, ByteDance, Tencent, dan Kuaishou telah mensasarkan cip ini, meningkatkan susun aturnya, dan memulakan penyelidikan sendiri.